Nagrada za mlade "Uključi se!"

Otvoren je natječaj za godišnju Nagradu za mlade Uključi se! koja će se 12. kolovoza na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana mladih dodijeliti mladoj osobi ili skupini mladih od 15 do 30 godina starosti koji su kroz svoj angažman značajno doprinijeli izgradnji zajednice, društva, pozitivnim društvenim promjenama, najavila je na konferenciji za novinare programska koordinatorica Mreže mladih Hrvatske Anamarija Sočo.

Nagradu je pokrenula Mreža mladih Hrvatske, krovna organizacija mladih u Hrvatskoj koja okuplja 62 udruge mladih i za mlade, u suradnju s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u sklopu obilježavanja Međunarodne godine mladih (od kolovoza 2010. do kolovoza 2011.).

Sočo je rekla kako su željeli uključiti sva područja u kojima mladi aktivno djeluju, tako da se na natječaj za dobivanje nagrade mogu prijaviti mlade osobe  koje su uključene u zaštitu okoliša, bave se razvojem demokracije ili humanitarnim radom, volontiranjem, sportom.

Dodala je da žele promijeniti diskurs koji je prisutan u javnosti o tome da su mladi problem i da ih treba držati pod kontrolom i prema njima uvoditi samo neke preventivne mjere

Nagrada se sastoji od statue, plakete i novčanog iznosa od 5.000 kuna. Kandidate mogu predložiti pojedinci, udruge, institucije i ostale organizacije (bilo koje fizičke ili pravne osobe). Sve kandidature moraju se obrazložiti u pisanom obliku na internetskoj stranici www.ukljucise.net. Rok za podnošenje prijava za natječaj je 18. srpnja.

Član Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Denis Sgagliardi rekao je da će se proces odlučivanja o dobitniku nagrade odvijati u dva kruga - u prvom krugu od 19. srpnja do 4. kolovoza glasuje javnost preko internetske stranice www.ukljucise.net, a u drugom peteročlano povjerenstvo odlučuje o dobitniku birajući između pet kandidata ili kandidatkinja koji su dobili najviše glasova na  internetskom glasovanju.