Bez posla - bez ljetovanja

Škola je završila, a tisuće učenika primile su se posla. Omogućio im je to učenički servis, povezao ih s brojnim tvrtkama, potpisali su ugovore i rade koliko komu i za što treba. Potrošit će na ljetovanje, za kompjutor ili shopping.

Roditeljima olakšanje za kućni budžet, a i učenicima slađe s vlastitim zarađenim novcem. Ali kako bi to izgledalo da se kod nas ne zakomplicira pa i ovako korisna stvar.

Učenici koji pohađaju škole u Zagrebačkoj županiji, dakle Velika Gorica, Samobor, Jastrebarsko, Ivanić Grad, više ne mogu koristititi usluge servisa u gradu Zagrebu. Zagrebačka županija nema registriran učenički servis i ta djeca više ove godine nemaju gdje raditi, izjavila je Ljerka Miklovčić iz Učeničkog servisa.

Tako će ove godine, procjenjuju, ostati zakinuto više od 300 učenika. Pitamo u Ministarstvu gospodarstva što im je trebao takav Pravilnik?

Da se izbjegne situacija gdje su pojedine privatne škole koje uopće nisu imale učenike, a bile su registrirane kao privatne škole, jednostavno radile samo posao posredovanja pri zapošljavanju za učenike za cijelu Hrvatsku. Dakle, ako smijem reći, to je bio biznis koji smo držali neprihvatljivim, objašnjava državni tajnik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimir Rožman.

Nevjerojatno je da se time kaznilo one koji posluju uredno već 14 godina, a da ne govorimo o učenicima koji ove godine ne mogu računati na džeparac niti na nekoliko dana na moru.