Sportske igre mladih 2011.

Sportske igre mladih održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, Međunarodnog olimpijskog odbora i Svjetske nogometne federacije.

Tijekom ljeta protekle 2010. god. kroz druženje i natjecanja u deset sportova okupljeno je 51.350 osnovnoškolske i srednjoškolske mladeži iz cijele Hrvatske.

Podršku Sportskim igrama mladih godinama pružaju sve krovne sportske institucije Europe i svijeta kao: FIFA,UEFA, FIBA, ITF, FA (Nogometni savez Engleske ), HNS, HOO,  a posebnu podršku pruža Sir David Richards predsjednik Premier League. Neizostavna je i podrška Vlade RH, Sabora RH, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva obrazovanja i športa, te Ministarstva turizma.

Počasni dopredsjednici Igara su gospoda Slaven Bilić i Goran Ivanišević, a ambasadori Igara su: Luis Figo, David Beckham, Valery Gergiev, Predrag Mijatović, Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, Erhard Busek, bivši  koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Europe, Anna Ibrišagić, članica Europskog parlamenta, Wilfried Martens, predsjednik Europske pučke stranke, Eduard Kukan, zastupnik u Europskom parlamentu, Pál Schmitt, mađarski predsjednik, Tanja Fajon, slovenska predstavnica u Europskom parlamentu, Mary Honeyball, britanska zastupnica u Europskom parlamentu, Arlene McCarthy, britanska zastupnica u Europskom parlamentu i čelnica Odbora Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, dr. Srgjan Kerim, bivši predsjednik Generalne Skupštine UN, Johannes Hahn, član Europske komisije; Alastair Campbell, komunikacijski stručnjak, Sven Göran Eriksson, Franz Beckenbauer, Lennart Johansson, počasni predsjenik UEFA-e i osnivač Lige prvaka, Geoffrey Thompson, potpredsjednik FIFA-a i UEFA-a, Štefan Füle, povjerenik Europske komisije za proširenje i mnogi drugi.

Djeca i mladi u svim županijama širom Hrvatske imaju mogućnost  potpuno besplatno sudjelovati u natjecanjima, a najuspješniji pojedinci i ekipe putuju na besplatno mini ljetovanje kao sudionici završnice u Splitu. Osnovci i srednjoškolci nastupaju u sportovima kao što su: mali nogomet, ulična košarka, rukomet, odbojka, tenis, stolni tenis, odbojka na pijesku, badminton, šah i onim najmlađima omiljenom graničaru.

Druženje, sport i rekreacija pokazali su se kao najdjelotvornija alternativa svim mogućim negativnim činiocima današnjice. Stoga je program manifestacije dugoročno vezan uz promotivno-edukativnu akciju.

„ŽIVIMO ŽIVOT BEZ DROGE, JER DROGA UZIMA ŽIVOT“

Sudionici ovogodišnjih “Međunarodnih dana” biti će djeca i mladi iz pet susjednih zemalja; Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Prednost će se dati djeci i mladima slabijeg imovnog stanja, te učenicima koji su ostvarili dobre školske rezultate.Ova natjecanja će se odvijati u tri sportske discipline nogometu, rukometu i košarci.
Dugoročno, projekt sa svojim ciljem internacionalizacije predstavlja pozitivan iskorak naporima naše zemlje za pridruženje Europskoj uniji, i pokazuje našu spremnost da se okrenemo budućnosti čiji potencijal upravo leži u mladeži nove i moderne Europe.