Najskuplje je đačko doba

Cijene vrtića od 200 do tisuću kuna, ovisno o gradu, iako se čine visoke tek su kap u moru prema onome što vas čeka kada dijete krene u školu. Za početak udžbenici - za osnovnu školu novčanik je tanji za 650 - 850 kuna, a za srednju 1200 - 1350. Plus pribor, oprema za tjelesni, izleti tijekom godine, novi strani jezik, dodatni sport... i zaboli glava jer smo potrošili već pola plaće.

Besplatno obrazovanje je u velikoj mjeri mit, to zna svatko tko je iole povezan s obrazovanjem, kaže Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja. A taj se mit pogotovo razbija već u petom osnovne kada se počinju plaćati prve instrukcije. Cijena instrukcija je od 30 kuna po satu, što znaju davati i sami učenici, do 200 - 300 kuna po satu, što daju znanstveni asistenti.

Prije ispita državne mature plaću gotovo više i ne vidite jer ode na pripreme za matematiku, engleski, fiziku... A i cijene intrukcija rastu, ovisno o sezoni. Potkraj školske godine, ali i prije mature, možemo ih usporediti s cijenom trešanja na placu u siječnju.