Esej - noćna mora maturanata

Novost za one koji će biti maturanti sljedeće godine. Državnu maturu pisat će nakon završenog četvrtog razreda. No, veći će problem biti da će za esej iz hrvatskog jezika trebati pripremati sva književna djela iz lektire, a ne kao dosad - osam.

Sadašnji maturanti nisu spavali vikend uoči pisanja eseja iz hrvatskog, ali čini se da će sljedeće generacije prema najavama imati više besanih noći.

Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje
Od ove godine stručna skupina pripremit će ispitni katalog za 2012. god. u kojem neće kao prijašnjih godina biti eksplicitno napisano 8 djela iz hrvatske književnosti kao moguća djela koja se uče u školi. To se pokazalo loše. Jer nije cilj naučiti te eseje napamet, nego razumjeti pročitano i pokazati osnovnu razinu pismenosti. Državna matura nije ispit za koji se treba pripremati, državna matura je ispit koji provjerava što se uči u školi.

Profesorica iz hrvatskog Danijela Filipović Bojanić smatra da je 50 djela iz lektire - ipak previše za srednjoškolce. Postoji i prijedlog da se promijeni 8 djela. 

Izračunali smo: 50 književnih djela za esej +  matematika sva 4 razreda + solidan engleski jezik + neki od izbornih predmeta + dobar uspjeh u srednjoj školi = 30 tisuća genijalaca sljedeće godine.