Tribina o ulozi književnosti za djecu

U Društvu hrvatskih književnika održana je tribina naziva Uloga književnosti za djecu u današnjem društvu. Na tribini su govorile književnici Branka Primorac, Sonja Zubović, Zvonimir Balog te književna teoretičarka Dubravka Zima. Koliko djeca u današnjem vremenu interneta čitaju knjige, imaju li knjige za djecu pedagošku ulogu kao nekad te zašto mediji ignoriraju dječju književnost, bila su neka od pitanja o kojima se raspravljalo.

Na čitanje dječje književnosti na djecu utječu roditeljski i školski odgoj, istaknula je Primorac. Dodala je kako djecu treba znati uputiti na knjigu jer dječja književnost nije marketinški zanimljiva i o njoj se rijetko može čitati u medijima.

Zubović je, pak, podsjetila kako su današnja djeca vrlo nesigurna jer moraju opstati u vrlo agresivnoj internetskoj komunikaciji. Ocijenila je i kako dječja književnost nije dovoljno cijenjena na sveučilištu. Istaknula je važnost odgajanja čitatelja od vrtićke i školske dobi. Djeci treba pružiti emocije, što se na najbolji mogući način postiže pjesništvom, dodala je rekavši da bi školske knjižnice trebale biti duše škole.

Govoreći o odnosu djece prema književnosti u doba interneta, koji i te kako utječe na dječje sudove o dobru i zlu likovima iz pojedinih djela, Zima je iznijela podatak da djeca malo čitaju bajke, a da češće posežu za fantastičnom literaturom.

Balog je naglasio kako u medijima i društvu općenito nema mjesta za književnost pa tako ni za dječju. Za usvajanje književnosti u dječjoj dobi treba upornost, rekao je napomenuvši da je knjiga duhovno utočište u vremenu poplave mnogih igara i opsjednutosti internetom.