Zagrebački studenti iz Afrike

U skladu sa zaključcima Vijeća Europske unije i Milenijskim razvojnim ciljevima, prema kojima Afrika ima prioritet u dobivanju pomoći iz Unije, Hrvatska je, kao punopravna članica europskoga znanstvenog prostora, od prošle godine pokrenula program stipendiranja.

Trenutačno su četiri studenta iz Afrike stipendisti Ministarstva znanosti. Za blagdane su ostali u Zagrebu. Alphius, Peeves i Arlnod nisu ni sanjali da će jednoga dana iz školskih klupa u Africi, sjesti u studentske u Zagrebu.

Peeves je prije godinu dana došao s Mauricijusa. Uči hrvatski, svi ga hvale, dobro mu ide i na prvoj je godini Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Alfius studira veterinu. Kaže da se to zanimanje u Namibiji itekako traži. Arlnodu se pak preznojava učeći hrvatski jezik.

Stipendija iznosi 1300 kuna mjesečno. Osim stipendije stipendisti dobivaju i subvencionirani smještaj u studentskim domovima, subvencioniranu prehranu u studentskim domovima, razina druga i ostatak im je za osobne potrebe, izjavio je Staša Skenžić, viši sturčni savjetnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.